От 1 ноември повече от 250 000 фирми ще получават отстъпка

...
От 1 ноември повече от 250 000 фирми ще получават отстъпка
Коментари Харесай

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

От 1 ноември повече от 250 000 компании ще получават отстъпка в цената на електрическата енергия, която към този момент гони 400 лева за мегаватчас на енергийната борса. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е приела във вторник промени в методиката за установяване на цените от така наречен доставчици последна инстанция, което ще понижи сменките с 15 до 30 лв. на мегаватчас. Мярката е краткотрайна и ще важи до края на януари 2022 г.  

Промените в методиката са ориентирани към дребните и междинни предприятия, които от 1 юли т.г. са на свободния пазар на електрическа енергия, само че не са сключили контракт с търговец, а се доставят с електрическа енергия по цени на снабдител от последна инстанция - най-скъпият метод за доставка. Такива снабдители са ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-про и държавната НЕК. Към момента в тази обстановка са към 256 000 небитови консуматори, а това са 40% от всички консуматори на свободния пазар.

До края на януари тези консуматори ще би трябвало да сключат контракти с снабдители по собствен избор, с цел да не заплащат по-висока цена.

Фирмите и изключително енергийноинтензивните предприятия обаче чакат от страната по-сериозни помощи, които да компенсират ненапълно разноските им за фрапантно поскъпналата електрическата енергия. Служебният кабинет обяви преди седмица, че над 630 000 небитови крайни клиенти ще получат отплата от 110 лв. на мегаватчас до края на 2021 г. Първите обезщетения на небитовите клиенти се чака да бъдат изплатени с фактурите потребената през октомври електрическа сила. Те ще се изплащат до края на 2021 година и ще бъдат обезпечени от свръхпечалбата, която АЕЦ " Козлодуй " осъществя при продажбата на скъпия ток.  " Средствата ще бъдат обезпечени по държавния бюджет за сметка на представянето на безплатни средства от АЕЦ „ Козлодуй “, през идващите отчетни години ще се понижи с посочената сума дължимият за внасяне дял от БЕХ “, изясни министър председателят Стефан Янев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР